Dijital Baskı, Tekstil Sektöründe Kullanım Alanları ve Faydaları

Tekstil baskısının yapılma şekli ortaya çıktığından beri uzun bir yol kat etti ve özellikle son on yılda bazı radikal dönüşümler gördük. “Her şey dijital” sloganıyla, şüphesiz dijital tekstil baskı endüstrisi, geleneksel serigrafi teknolojisinin hemen yanında, katlanarak büyüyor. Türkiye’de tekstil endüstrisini de kapsayan bir dijital baskı şirketiyle çalışırken ortaya çıkabilecek birkaç soru şunlardır:

  • Dijital baskı nedir?
  • Dijital tekstil baskı süreci nasıl başlıyor?
  • Tarama ve tek geçişli mürekkep püskürtmeli yazıcılar arasındaki farklar
  • Dijital baskı tekstil şirketlerine nasıl fayda sağlar ve baskı kalitesini ve üretim hızını etkiler?

Dijital Tekstil Baskı Pazarını Etkileyen Tüm Gelişmeler

Tekstil pazarının kendiliğinden büyüdüğü ve nüfus artışı, satın alma kapasitesindeki artış ve ışık hızında değişen moda trendleri gibi büyük trendlerden büyük ölçüde etkilendiği yadsınamaz bir gerçek. Bununla birlikte, bazı ünlü moda markalarını ve koleksiyonlarını ne sıklıkla değiştirdiklerini örnek alın.

37 milyar metrekareye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Nitekim, 2024 yılına kadar küresel baskılı tekstil üretiminin, sektörün aşağı yukarı yüzde 7-15’ini kontrol eden dijital tekstil baskı teknolojisi ile 37 milyar metrekareye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Daha hızlı örnekleme, verimlilik, baskı sürecinin hızlanması, tasarım ve esneklik açısından; tüm bu faktörler, zamanında pazarlama kampanyaları da dahil olmak üzere büyük bir baskı ile karşılaşacaktır. Bu hedeflere ulaşmak, tekstil pazarlarının en son baskı teknolojisine adapte olmasını gerektirecektir ve tüm bu gereksinimleri doğru ve verimli bir şekilde karşılayabilecek yalnızca bir tane vardır; dijital tekstil baskısından başkası yok.

Dijital Tekstil Baskı Hakkında

Basit bir ifadeyle, tekstil baskı endüstrisinde dijital teknolojinin veya dijital yazıcıların kullanımı ‘dijital tekstil baskısı’ olarak adlandırılır. Geleneksel tekstil baskı mekanizması ile karşılaştırıldığında, kumaş seçimi ve ön işlemesi gibi dijital prosedürlere çok benziyor. Kumaş, yazıcıdan çok yüksek bir hızda geçerek buhar, yıkama ve kuru muamele alır.

Geleneksel ve dijital tekstil baskısı arasındaki en büyük fark, kumaş üzerine renk, geometri ve grafiklerin basılmasıdır. Geleneksel yöntem, desenlere sahip döner ekranları kullanırken, dijital yazıcılar yazdırılabilir görüntü, tasarım veya grafikler kullanır. Daha sonra LAB veya RGB sistemiyle uygun renk seçilir ve ardından istenen renkli baskılar birleştirilir veya küçük mürekkep damlacıkları olarak kumaş üzerine uygulanır.

Çok Geçişli Tarama ve Tek Geçişli Dijital Yazıcılar arasındaki fark

Çok Geçişli Taramalı Yazıcı

Bu özel yazıcı türü, neredeyse 30 yıldır piyasada ve o zamandan beri büyük teknolojik güncellemeler yaşadı. Yazıcı, piksel-LAB verilerini veya bilgilerini damla renk konumuna dönüştürürken istenen görüntüyü mükemmel şekilde alabilir. Basit bir ifade ile dijital dosya, kumaşa püskürtülecek veya uygulanacak renkli mürekkep damlacıklarının sayısı konusunda yazıcıyla iletişim kurar.

Baskı kafaları veya pimler, kumaşın her yerinde sağa ve sola hareket eden taşıyıcıya monte edilmiştir. Her şaryo döngüsü tamamlandıktan sonra kumaş belirli bir mesafeye hareket eder ve durduğunda şaryo bir sonraki darbeyi yapar. Görüntü daha sonra kumaş üzerinde kısmen üst üste binen yatay çubuklarla geliştirilir ve böylece bir veya daha fazla vuruşta meydana gelebilecek baskı hatalarını örter. Bu yazıcıların baskı hızı, baskı ihtiyaçlarına ve siparişlere bağlı olarak saatte 20 lineer metreden 400’e kadar her yerde ulaşabilir.

Tek Geçişli Yazıcı

Bu yazıcı, kumaşın tüm genişliği boyunca monte edilmiş baskı kafalarına sahip hareketli bir şaryoya sahip değildir. Baskı çubuğunun her biri, görüntünün tek bir vuruşta gelişmesine izin verecek şekilde kumaşın sabit bir hızla hareket ettiği belirli bir renk için sabitlenmiştir. Baskı teknolojisi, baskı hızının saatte 2.400 lineer metreye kadar çıkmasına izin veriyor, ancak bu oldukça hızlı; tek baskı geçişi, inkjet teknolojisinin bir adım önde kalmasına izin veren herhangi bir baskı hatasını düzeltemez.

Ek olarak, tek geçişte 7-10 kat daha fazla baskı kafasına ihtiyaç duyulmaktadır, bu da baskı kafaları binlerce dolara yakın herhangi bir yerde olabileceğinden çok maliyetli olabilir.

Dijital Tekstil Baskısının Faydaları

  • Daha düşük sabit maliyet, dijital tekstil baskısının en önemli faydaları arasındadır. Bunun nedeni, sınırlı veya eksik renk ayrımı ve ekran aşındırmasıdır.
  • Daha düşük numune maliyeti, herhangi bir test taraması veya üretimi için ayrı kalıplara ihtiyaç duyulmadığından başka bir avantajdır.
  • Daha hızlı örnekleme, kısa vadeli teslimat, dijital tasarımların gecikmeden geliştirilmesi ve değiştirilmesi kolay olduğundan ek bir avantajdır. Geleneksel serigrafi baskıda, her ayarlama için teslim süresini yavaşlatan yeni bir döner elek gereklidir.
  • Prosedür döner ekran sınırlaması olmadığı için daha yüksek çözünürlük, doğru geometri, esneklik ve renk kombinasyonu seçimi dijital baskı teknolojisi ile çok daha iyidir.
  • Dijital tekstil baskısının sürdürülebilirliği ve çevre dostu yönleri, döner şablonların yeni renkleri uygulamak için herhangi bir yıkama işlemi gerektirmemesi nedeniyle onu daha da tercih edilen bir seçenek haline getiriyor; dolayısıyla çok fazla su tasarrufu sağlar.
  • Türkiye’deki ve dünyanın dört bir yanındaki tekstil endüstrileriyle uğraşan dijital baskı şirketleri daha az mürekkep harcıyor, bu da para cezalarına ve kumaş üzerinde neredeyse doğru tasarım baskılarına neden oluyor.
  • Çevrede tam anlamıyla fazla boya veya kimyasal imha yoktur, bu nedenle işlem güvenli ve hijyenik kabul edilir.

Günümüzde dünya, daha hızlı ve doğru sonuçları takdir etmektedir, bu nedenle dijital tekstil baskısının mevcut nesiller için tercih edilen bir seçim olmasının nedeni budur. Tekstil üretiminde, geliştirmede ve baskıda dijital teknolojinin kullanılması, kalite standartlarını en yüksek seviyeye çıkarırken, çalışma süresini en üst düzeye çıkarır ve pazara daha hızlı fikir ve yenilik getirme esnekliği sağlar.

Unutmayın, Bi Düşün Medya ve Ajans, Türkiye’deki en etkili dijital baskı hizmetini vermektedir.

Kreatif ve İnovatif Hizmetler Sunuyoruz

Hayal ve estetiği merkezine alan, tasarımların kreatif fikirlerle buluştuğu noktada olan Bir Ajans Düşünün..