Yeni Başlayanlar İçin Dijital Baskı Kılavuzu

Dijital baskı, Bi Düşün Medya ve Ajans’ın kullandığı tek baskı işlemidir. Hangi baskı sürecinin projenize en uygun olduğunu düşünürken dijital baskı hakkında bilmeniz gereken bazı önemli şeyler vardır. Dijitalin özellikle küçük işletmeler ve sınırlı bütçeye sahip yeni başlayanlar için harika faydaları vardır, ancak projenizi taahhüt ederken doğru beklentilere sahip olmanız için dikkate alınması gereken bazı şeyler vardır.

Dijital Baskı Tam Olarak Nedir? 

Dijital, CMYK renklerini kullanır ve oluklu yüzeye püsküren noktalar içerir (masaüstü mürekkep püskürtmeli yazıcınız gibi, ancak endüstriyel boyutta ve çok daha hızlı). Dijital baskının faydaları arasında kısa tirajlar (minimumlar yok) ve resminizi üretmek için baskı kalıbı gerekmez.

Dijital baskı, 4 ayrı mürekkep renginin milyonlarca noktasını birleştirerek renge yaklaşır . Dijital baskının kenarları belirsiz görünme eğilimindedir çünkü tanımlanmış kenarları yoktur, kenarları birçok renkli noktadan oluşur ve açık noktaların yanındaki bazı koyu noktalar, gözünüzün kenarı net olarak görmemesine neden olur. Bu nedenle, yakınlaştırdığınızda noktalar / hafif grenlilik göreceksiniz; bu tam olarak dijital baskıdır. Özellikle büyütme altında asla ofset baskı gibi tamamen sağlam görünmeyecektir.

Sanat eseri açısından bakıldığında, dijital baskı açık pembe / mavi / turuncu ve pastel görünümlü renklere yakın renkler üzerinde daha lekeli görünecektir. Bunun nedeni, CMYK spektrumunda açık rengi (Cyan, Magenta ve Yellow) oluşturmak için çok az K (siyah) ve küçük miktarlarda CMY olmasıdır – mürekkebe genellikle ‘şeffaf’ denir.  Gözlerimiz koyu CMYK renklerini daha sağlam ve hoş, açık CMYK renklerini daha pikselli ve gürültülü olarak görüyor. Ek olarak, dijital mürekkepler şeffaftır, bu nedenle taban beyazı daha çok ortaya çıkar ve bu da açık renkleri daha fazla etkiler. Her şey renk kompozisyonu ve herhangi bir rengi oluşturmak için gereken mürekkep noktası miktarı ile ilgilidir.  

ÖNEMLİ BİLGİLER DERLEMESİ

  • Dijital CMYK baskı temiz bir beyaz renk oluşturamaz, bu nedenle herhangi bir resimde beyazı oluşturmak için Standart Beyaz veya Birinci Sınıf Beyaz gibi beyaz malzemeler kullanılmalıdır.
  • Kraft üzerinde beyaza ihtiyacınız varsa , bir Standart Beyaz malzeme seçmenizi ve çiziminizde simüle edilmiş bir Kraft deseni kullanmanızı öneririz.
  • Siyahlar ve koyu düz renkler Kraft’ta harika görünür, ancak pastel gibi açık renkler siyah renk ‘K’ olmaması, mürekkep doygunluğu, mürekkep saydamlığı ve meydana gelebilecek renk değişikliği nedeniyle pek iyi performans göstermez (örneğin: bir pastel mavi kullanın, o maviyi Kraft kartonun doğal kahverengi tonuyla etkili bir şekilde karıştırırsınız ve sonuç yeşil olarak çıkabilir).
  • Genel olarak, resminizde gölgeler kullanmak veya 16pt’den küçük yazı tiplerini kullanmak, yukarıda bahsedilen dijital baskı öğelerini şiddetlendirecek ve doğal nokta bulanıklığı daha belirgin hale gelecektir.
  • Pikseller (örn. Adobe Photoshop) yerine Vektörler (örn. Adobe Illustrator) olarak oluşturulan resimleri kullanın. 

Dijital Baskıda Toleranslar: 

Belirtilen boyuttan .125 ”veya daha az olduğu sürece baskı ve kesim kaydı spesifikasyon dahilinde kabul edilir. Baskıyı tasarlarken bu toleransları aklınızda bulundurun. Ekranınızda, bir panel kesimi veya katlama çizgisinde rengin aniden bittiğini görebilirsiniz, ancak üretildiğinde bu renk sınırı .125 ”e kadar hareket edebilir ve yine de spesifikasyon dahilinde olabilir. Bu, renginizin bir panelin üzerinde hafifçe dönebileceği veya 0,125 inç’e kadar yetersiz kalabileceği anlamına gelir.

Bu üretim toleransı aynı zamanda, basılı kutunuzun etrafında .125 ”lik bir boşluk bırakmamızın nedenidir.

Başka Hangi Kutu ve Etiket Baskı İşlemleri Vardır?

Tüm ortam türleri için birkaç baskı süreci vardır – etiket ve kutu baskısı için ana alternatifler Ofset Litografi ve Fleksografiktir. Dijital uygun değilse, bu işlemleri projenizin gerektirdiği şekilde kullanan yazıcıları araştırmalısınız. 

Ofset Litografi

Bu işlem, çoğunlukla alüminyumdan yapılan ve basılması gereken içeriğin bir görüntüsünü içeren bir baskı plakasını içerir. Plaka mürekkeplendiğinde, yalnızca bu görüntü parçası mürekkebi tutar. Bu mürekkeplenmiş görüntü daha sonra plakadan kauçuk bir örtüye ve ardından baskı yüzeyine aktarılır (veya ofset). İşlem kağıt, karton, plastik veya diğer malzemelere baskı yapmak için kullanılabilir, ancak bunların düz bir yüzeye sahip olması gerekir. Bu işlem net ve temiz baskı sağlar, ancak uzun hazırlık süreleri, yüksek minimumlar, renkli baskı maliyetleri ile oldukça maliyetlidir.

Fleksografi

Fleksografide basılması gereken içerik, kauçuktan yapılmış bir baskı plakasının kabartması üzerindedir. Bu plaka mürekkeplenir ve bu mürekkeplenen görüntü daha sonra baskı yüzeyine aktarılır. İşlem kağıda, plastiklere, metallere, selofan ve diğer malzemelere baskı yapmak için kullanılabilir. Flekso, esas olarak ambalaj ve etiketler için ve daha az ölçüde gazeteler için de kullanılır. Temiz ve net bir baskı üretir, klişelere ihtiyaç duyar, daha uzun teslim süreleri tipik olarak minimumları belirler.

Bu arada Türkiye’nin etkili ve güvenilir Dijital Baskı firması için Bi Düşün Medya ve Ajans‘a ulaşın. Tek tapmanız gereken bizleri aramak yada mail atmak… 

DİJİTAL FAYDALARI

Daha hızlı dönüş, minimum sipariş yok, daha düşük fiyat, kalıp / baskı kalıbı gerekmiyor. Parlak katılarda ve daha koyu baskılarda mükemmel.

DİJİTAL EKSİLER: 

İnce veya küçük ayrıntılarda potansiyel belirsizlik, yakınlaştırıldığında görüldüğünde ince nokta / nokta efekti – ince kaydırma ayrıntılarında veya küçük metinlerde daha belirgindir. CMYK şeffaflığı, pastel ve açık renklerde daha belirgindir.

Kreatif ve İnovatif Hizmetler Sunuyoruz

Hayal ve estetiği merkezine alan, tasarımların kreatif fikirlerle buluştuğu noktada olan Bir Ajans Düşünün..